Tove og Jørn Løset hjemmeside
<< Tilbake

Hvorfor hjemmeside?

Tja, si det... Svaret på dette er litt diffust. Disse sidene er nok mest Jørn sitt "verk" eller hva man nå skal kalle dem. Lettere hekta på data og fotografering, så måtte det komme noe ut på nettet før eller siden. De første sidene ble lagt ut i en ellers stille romjul i 1999, og siden ballet det på seg. Det var siden med landbrukslinker som virkelig satte fart i sakene, og gjorde at vi etterhvert så fem sifre på trefftelleren. Men det er jo en fagside, med et konkret formål og av heller upersonlig art.
En personlig hjemmeside blir noe helt annet, der man etter eget valg bretter ut personlige opplysninger til et potensielt globalt publikum. Kanskje gjør man dette for å vise hvem man er - eller ønsker å være? Sånn sett viser vel de fleste sine beste sider på hjemmesidene sine. Eventuelle skyggesider lukes greit bort, og sluttresultatet kan bli nærmest et rent skrytealbum.
Kanskje går vi litt i den fella her også, med fjellbilder og noen reisebilder? Vi går jo ikke på fjellet hele tiden, og da helst bare når sola skinner...
For oss tror jeg mye ligger i at hjemmesiden også kan fungere som et minnealbum og kan bidra litt til å holde kontakten med familie og venner som befinner seg langt unna. Tanken på at alle andre kan nå den er også litt artig. Et mål for oss er også å vise litt av området vi bor i og kanskje inspirere andre til å ta en tur hit eller gjøre seg bedre kjent i sitt eget nærområde. Siden vi bor i en utkant, ligger det også litt trass i det å presentere noe av "real life" slik vi ser verden herfra.

Mai 2007:

Fy fader.. Er sidene gulnet siden sist? Jeg er visst ikke flink nok til å oppdatere dem. Folk blir både født, gifter seg, skilles, bygger hus og vinner Farmen eller Idol mellom hver gang jeg åpner denne i steinalderversjonen min av Frontpage.

Vel, jeg må bare innrømme at jeg tok feil om hjemmesider. Man holder nok ikke kontakten særlig bra via en hjemmeside, men bruker andre kanaler. Eller så er det tiden som allerede løper fra dem. html er allerede avlegs. Msn, Blink, myspace og nå sist facebook tar helt over. Det er bare de gammeldagse som holder seg med hardkodede hjemmesider nå for tiden. Hjemmesidene kan kun bli et supplement. Men sidene her er tross alt ute i cyberspace, så jeg tar dem ikke ned igjen.
Det har også vært en del saker i media om indentitetstyveri og bildemisbruk, som gjør at jeg er mer tilbakeholden enn før med hva jeg legger ut, særlig av barna. Sidene har også blitt veldig rettet mot vikingskip og båter. Langt mer enn jeg først hadde tenkt. Men sånn er det bare, inntil videre. Det er også en hensikt med det, men den vil jeg ikke røpe riktig ennå. Men jeg jobber med
noe, og det tar en hel del tid.
Båt- og reisesidene våre har forresten gjort at jeg har fått en del mailer med spørsmål og tilbakemeldinger. For det meste er det bare gøy. Det har også ført til at en hel del av fulgt tipsene våre og faktisk dratt til Terracina. Litt rart at vi kan påvirke sånn, men folk velger jo selv. Jeg går ut fra at de finner sidene våre fordi at de i utgangspunktet er interessert i noe, og at det er mer eller mindre tilfeldig at de havner på akkurat våre sider. Jeg lar meg forresten ofte inspirere av hvilke reisetips andre skriver på nettet. Cinque Terre, sier det deg noe? Eller Amalfi-kysten? Det er mange steder jeg vil dra. Island frister også, selv om det nok er litt hustrig der.
Båtsidene har også ført til at det er bygd færinger både i Seattle, USA, og på New Zealand. Tenk det, en oselvar "down under". Sånt er morsomt! En rumener ville også bygge båt, intet mindre enn Gokstadskipet. Om han har kommet i gang, er vel heller tvilsomt. (Dette skulle være en båtfri side, men det klarte jeg altså ikke..)

Hjemmesider og personvern

Bare noen få ord om dette temaet som mange kanskje ikke ofrer så mange tanker i farten. Jeg har sett en del hjemmesider der folk legger ut fullt navn, bilder OG full fødselsdato til sine mindreårige barn ut på nettet. Husk da på at foreldre vanligvis lager hjemmesider på vegne av sine barn, der barna selv ikke setter premissene for hva som legges åpent for all verden om dem. Det som blir lagt ut, kan i verste fall tenkes bli kopiert og arkivert av andre. Det som er lagt ut, er umulig å ta tilbake. Hvem som leser og evt. kopierer har man overhodet ingen kontroll med. Dermed kan man heller ikke gardere seg mot at informasjonen blir misbrukt videre. Jeg har derfor med hensikt unnlatt å legge ut fødselsdatoer her. Jeg vil oppfordre andre som lager personlige hjemmesider til å være seg litt bevisst på hva slags informasjon de offentliggjør på vegne av sine egne barn. Det du ikke ville ha fortalt til en tilfeldig fremmed på gata, bør du ganske enkelt heller ikke legge ut på nettet. Tenk over det også når du logger deg på facebook.

Vel, det var en pekefinger. Jeg står kanskje litt i glasshus sånn, med disse sidene her. Men hvis du blar litt rundt, så er egentlig disse sidene ganske så streite. This is a porn-free site!

Jørn

Gadd du å lese helt hit? Imponerende, for det er det nesten ingen som gjør.. ;o)

TILBAKE - BACK


©
1999/2007 Jørn Olav Løset