Jostedalsbreen
Forside > Fjellturer > "Josten" på langs - 3 dagers skitur fra Erdalen i Stryn til Fjærland i Sogn


I pinsen 1995 gikk vi "Josten" på langs på ski fra Erdalen i Stryn til Fjærland i Sogn. Turen er ca 60 km og er en av de store "klassikerne" i Norge. Vi ble med på turopplegget til Indre Nordfjord Turlag (Stryn) som arrangerer denne turen hvert år. Opplegget deres innebærer en overnatting på Vetledalssætra innerst i Erdalen og to overnattinger på selve Jostedalsbreen, en ved Ståleskaret og en ved Ramnane. Overnattingen på setra organiserer man gjerne selv.
Det skal innrømmes at turen er tung i starten. Sekken må være med full vinterutrustning, så den føles blytung i begynnelsen. Innen man når Ståleskaret skal man overvinne nesten 2000 høydemeter den første dagen. Turen krever derfor et visst treningsgrunnlag før man begir seg avgårde. Vi forberedte oss ved å gå de vanlige vårskiturene våre i Sunnmørsalpene med å gå med litt mer oppakning enn ellers, og det holdt fint for vår del.

Tidlig opp for å samle troppene før start ved Vetledalssætra i Erdalen.

Omgivelsene på Josten er mektige og man får ganske fort følelsen av å være på en annerledes skitur enn man er vant til. Følelsen av å være på "ekspedisjon" er helt klart der. Ikke så rart kanskje, man er tross alt på den største breen på det europeiske fastlandet. Rent teknisk er turen ikke spesielt vanskelig så lenge været er bra. Om man får uvær underveis, må man kjenne til avbruddsrutene ned til lavlandet. For uerfarne gir det da trygghet å være i et større følge der turlederne har denne kunnskapen.

Noen vil kanskje oppleve breplatået som kjedelig og monotont. Men den som har krefter til det kan da krydre turen med avstikkere til topper som Lodalskåpa, Kjenndalskruna og Supphellenipa.

På vei over Lodalsbrekka. Erdalsbreen er tilbakelagt og Lodalskåpa på 2083 moh kneiser i sør. Opp Erdalen hadde vi kraftig motvind og måtte være fullt vinterkledde. Tungt når vinden river og sliter i sekken! Foran oss ligger en lang nedkjøring innen vi skal begynne på de 800 høydemetrene opp brefallet Småttene.

Pust og pes! Vi er på vei opp Småttene. Det er langt på dag, men sola står ennå høyt.

- Er alle med? Opptelling før vi gikk videre etter pauser ble etterhvert rutine.

Teltleir ved Ramnane. Vinden gjorde det nødvendig å bygge lemurer av snøblokker. Breen i bakgrunnen er Myklebustbreen i Olden.

 

Ved "Bings gryte", som er en særmerket evig vindformasjon på et smalt punkt på breen.

 

Supphellenipa i det fjerne. Derfra går det bare nedover mot Fjærland. Denne siste dagen på breen avtok endelig vinden og vi kunne lette på antrekket. Deilig!

Utsyn mot syd fra toppen av Supphellenipa.

F.v. Tove, Rita, Dag Frode og meg (Jørn).

Nede ved Flatbrehytta. Fjærlandsfjorden glimter i sol langt der nede. Dag Frode og Rita t.v. som vi delte telt og husholdning med på hele turen.

Sola er sterk i snøen i denne høyden, så det gjelder å smøre seg inn. Det får ikke hjelpe at det ser litt teit ut. På nesetippen er det bare sinksalve som duger.

 

Vel nede i Fjærland nøt vi en duggfrisk ute på terrassen til hotell Fjordstuen mens vi ventet på middag. En uforglemmelig halvliter..

Sommernatten nede i Fjærland stod i utrolig kontrast til nettene på isen.

jørn olav

TILBAKE TIL HOVEDSIDE - BACK TO MAIN PAGE

Copyright 1999 Jørn Olav Løset. Oppdatert 04.09.08 E-mail: joeolavl @ online.no