Fjellturer Fjellturer og friluftsliv i Sunnmørsalpane og Nordfjord


Disse sidene har vi laget for å gi litt info om noen av toppene i nærområdet vårt, slik at andre kanskje blir nysgjerrige på å ta disse turene. Sidene om Briksdalsbreen er også litt interessante, da det nå i ettertid har vist seg at vi gikk flere turer da breen var på et hundreårs maksimum rundt tusenårsskiftet. Vi var ikke klar over det den gangen. Det er bare å håpe på at breen vil vokse igjen senere, og at den ikke har trukket seg tilbake for godt pga. klimaendringer. Bruk menyen til venstre for å se nærmere på hvert enkelt turmål.

Go fly a kite! På Kilsskardet med Sunnmørsalpene i bakgrunnen.

Vi er glade i å bruke naturen rundt oss, og lar gjerne valg av aktiviteter veksle med årstidene. Vi har forsøkt å velge utstyr som i størst mulig grad kan brukes til flere ting. Basisutstyret er et par gode fjellstøvler, en skikkelig sekk og skallbekledning fra topp til tå. Alltid ull innerst! De fleste turene våre går i nærområdet vårt på Sunnmøre. Innen en kjøreavstand på to timer når vi til foten av de fleste fjell her, enten det er en klippe i havgapet eller en brearm inne ved Jostedalsbreen. Turinteressen vår har utviklet seg over mange år, i takt med større erfaring, økt rekkevidde og tilgang på bedre utstyr. Vi gikk brekurs i 1994, og det åpnet ytterligere et nytt interessefelt, selv om vi ikke så ofte er på bre. Jakt er også blitt viktig om høsten, da det er en stor hjortebestand her som må høstes av. Med årene har det faktisk blitt hundrevis av jaktturer, da her i Dalsbygd og på Bjørkedalen.

Det å få barn innebar for oss et tidsskifte turmessig. Gamle vaner, ønsker og behov måtte da komme litt i andre rekke fordi turene nå måtte legges opp på de minstes vilkår. Vi raste nok litt mer før, og gikk lengre og tyngre turer. Men ungene ser små universer der vi voksne lenge har hastet forbi. Å se dem boltre seg er derfor nesten som å se seg selv en gang langt tilbake i tiden. Det føles litt godt og gjør ikke turene mindre verdt. Det er ikke alltid så om å gjøre at turen er lang eller går til de høyeste tindene, selv om de "lange" turdrømmene fortsatt lever. Mye viktigere er det at en trives på tur.
Anne og Endre får stadig lengre rekkevidde. Terreng, høydemetre og timer betyr mer enn kilometer når vi skal planlegge en tur. Endre var på Lisjetoren i 06, og begge kom opp på Trollvasstind i fjor. Nå i '08 kom han seg opp på Felden. For Håvard er fortsatt alt nytt, og for ham må vi fortsatt legge lista lavt. Det ligger en utfordring i å huske på at det ikke er våre fjelldrømmer som skal realiseres gjennom dem, men at de får gå turene på sine egne premisser. Vi kan hjelpe dem og motivere dem, men i bunnen må det ligge en lyst til å gå og oppleve.

I takt med at stadig flere får øynene opp for fjellet til opplevelse og trening, så ser vi også en tendens til at fjellet brukes som arena for konkurranser, selvbekreftelse og selvhevdelse. En snørenne er f.eks ikke lenger ei renne, men en "pipe", i alle fall for noen. Andre springer opp fjell og får målt tiden i tidels sekunder. Det er selvfølgelig lov å prøve seg av og til, bare man ikke sporer helt av. Sportsindustrien og sportsbutikkene pusher nytt utstyr i høyt tempo, og kan bidra til at nybegynnere opplever at lista legges for høyt til at man vil begynne med friluftsliv. Det er litt synd, for man kan faktisk gå flotte turer likevel med enkelt og lett utstyr, og deretter ta det stegvis. På den annen side er det nå utrolig mye bra utstyr å få fatt i, men strengt tatt er det ikke alt man trenger.. De første turene våre for 30 - 40 år siden var tross alt med beksømsko og treski eller med lave turnsko, men gav rike minner likevel.

I våte høstkvelder eller når vinterstormene raser, er det gjerne inspirerende å lese om andres opplevelser i fjellet. Bøker som vi har har spesielt stor glede av er "Bergtatt" fra '80-tallet, "Friluftsliv" fra 50-tallet og 1800-talls klassikerne "Tre i Norge, ved to av dem", "Sunnmøre" av Kristofer Randers (Randersboka) og det store verket "Den nordlige arena" (The Northern Playground) av W.C. Slingsby. Flere bøker har kommet til senere, men disse vil nok alltid ligge i bunnen.

Tove & Jørn Løset

Hva er vel bedre..

På Furneset i Dalsfjorden.

.. enn å spise fisk rett fra en steinhelle..

Vintertur på Briksdalsbreen 1995

.. finne en istunnel..

Tove kjører ned fra Øvste Varde i Dalsbygd

.. tegne 100 svinger ned et fjell..

.. eller drikke ettermmiddagskaffien ute..?

Jørn

TILBAKE TIL HOVEDSIDE - BACK TO MAIN PAGE

Copyright 2004 Jørn Olav Løset. Oppdatert 12.10.08 E-mail: joeolavl @ online.no