<< < Forside Pompeii - oldtidsbyen  

Pompeii ble fullstendig begravet av aske fra utbruddet til Vesuv i år 79 e.Kr., og er i dag en av verdens absolutte turistattraksjoner. Byen er også det største sammenhengende arkeologiske utgravningsområde i verden. Omtrent 7000 turister er innom her i snitt - hver dag året rundt.
Jeg dro til Pompeii den siste dagen av vår Italia-tur. Jeg bare måtte dit når jeg først var så nær, så jeg slang meg med en gruppe på en såkalt "utflukt". Man får sett over mye, men rekker dessverre ikke ta inn alt underveis. Mye oppmerksomhet går med til bare å følge gruppen. To timers guiding er altfor lite på et sånt sted, spesielt når det brukes en time etterpå til den "obligatoriske" utfluktsmiddagen. Jeg kunne heller unnvært den maten. Litt guiding først og deretter resten av dagen på egenhånd hadde passet meg langt bedre. Om sommeren er Pompeii stekhett, så man må ha med nok drikke inn. Det er ikke kiosker der inne! Pompeii er heller ikke så godt egnet for små barn eller for voksne som må drasse på barnevogner. Da er det bedre å vente til ungene selv blir nysgjerrige på gammel kulturhistorie. Kort oppsummert er byen vel verd besøket, men man får trolig mest ut av det hvis man kan velge den lange omvisningsrunden med seks timers guiding.

Some photographic impressions from my visit to the ancient city of Pompei in may 2003.

Forum ligger sentralt i Pompeii. Her lå maktens sentrum i Pompeii, med bysenat, administrasjon og rettslokaler. Vesuv's to fjelltopper avslører vidden av vulkankrateret fra år 79. Ved utbruddet mistet Vesuv omtrent 700 meter av sin opprinnelige høyde, og er i dag litt over 1200 moh.

Det store amfiteateret i Pompeii kunne ta 5000 tilskuere.

De mer velstående innbyggerne i Pompeii markerte sin sosiale status blant annet med vakre villaer og flotte hageanlegg. Her en rekonstuert hage.

Atrier med åpent tak mellom villaene dannet svalende oppholdsplasser.

Trangen til å dekorere og markere status var stor. Her en gulvmosaikk fra en privat villa som viser fugler som stjeler et perlekjede fra et skrin. Mosaikkbitene er litt mindre enn knottene på tastaturet ditt.

Pompeii hadde flere bordeller, både for reisende og for innbyggerne selv.

For at de trengende skulle finne veien, var slike "skilt" hugd inn i brosteinene mange steder rundt om i byen. Totalt 29 er funnet til nå.

Retningen skulle ikke være til å ta feil av...

Denne disken er en del av en gaterestaurant. Amforiner eller krukker med de ulike matrettene ble plassert i hullene for selvforsyning.

Pompeii hadde flere bakerier og møller. Kornet ble helt i på toppen av steinene. Den øverste steinen ble dreiet rundt med håndemakt ved å skyve på en gjennomgående bjelke. Det malte kornet kom så ut mellom steinene og kunne samles opp.

Vulkanutbruddet til Vesuv tok omtrent 3300 liv i Pompeii og 5000 liv i nabobyen Herculaneum. De fleste ble drept av en sky av gass og aske som holdt omtrent 400 grader C. Disse rakk ikke å komme unna og ble begravet i et flere meter tykt lag med aske. Gjennom århundrene har så kroppene gått i oppløsning og etterlater seg et hulrom i asken. Ved utgraving blir gips helt ned i hulrommet og lager uhyggelig gode avstøpninger av de omkomne.

Heller ikke dyrene ble spart i katastrofen. Her gipsavstøpninger av en gris og en hund. Hunden var lenket fast med halsbånd og kunne ikke komme seg vekk.

jørn olav løset

< Forsiden : Terracina : Roma

Copyright 2003 Jørn Løset. Oppdatert 27.01.04